Pročišćivači zraka i filteri za alergije na pelud

Pelud je fina, praškasta tvar, obično žute boje te se sastoji od peludnih zrnaca koja se prenose zrakom. Pelud doprinosi unakrsnom oprašivanju drveća, trava i korova. Pelud u zraku također je čest okidač sezonskih alergija poznatih kao alergijski rinitis ili češće kao peludna groznica.

Simptomi alergije na pelud

Alergijski rinitis pogađa između 10% i 30% svjetske populacije. Međutim, simptomi variraju od osobe do osobe, od blagih do teških i postojanih.

Uobičajeni simptomi uključuju:

–             Kihanje

–             Začepljenost nosa

–             Nadražene oči, nos i grlo

–             Kašalj ili hripanje

–             Umor

–             Razdražljivost

–             Problemi s koncentracijom i/ili spavanjem

 

Ozbiljniji simptomi alergije na pelud mogu uključivati:

–             Glavobolje

–             Znoj

–             Bol zbog začepljenih sinusa

–             Gubitak mirisa ili okusa

–             Nesanica

 

Osobe koje pate od alergija na pelud također imaju povećan rizik od razvoja astme.

 

10 načina kako kontrolirati alergiju na pelud

Srećom, postoji dosta načina za smanjenje alergija.

Donosimo Vam nekoliko savjeta:

– Pratite koncentraciju peludi u zraku kako biste mogli poduzeti mjere za ograničavanje izloženosti u danima kad je koncentracija peludi visoka.

– Ostanite u kući što je više moguće kada je koncentracija peludi visoka, posebice ujutro kada je najveća. No imajte na umu da vrijeme najveće koncentracije može varirati ovisno o geografskoj regiji, vremenskim uvjetima, godišnjem dobu i drugim čimbenicima.

-Kada ste vani, razmislite o nošenju naočala ili sunčanih naočala kako biste   smanjili iritaciju očiju zbog peludi i o nošenju zaštitne maske za filtriranje   peludi i drugih zagađivača iz zraka koji udišete.

-Dok vozite, držite prozore zatvorene.

– Kada se vratite kući, skinite cipele i jaknu prije ulaska. Ne želite unijeti pelud  koju ste pokupili vani u svoj dom.

– Držite prozore zatvorenima.

– Istuširajte se prije spavanja i perite plahte minimalno jednom tjedno kako biste uklonili alergene koji su uneseni unutra na vašoj kosi i odjeći.

-Redovito usisavajte tepihe i presvlake te redovito perite odjeću, posteljinu i zavjese. Nakon što ste oprali odjeću, izbjegavajte je sušiti na liniji na otvorenom gdje bi mogla pokupiti zrnca peludi.

-Imate kućne ljubimce? Često ih kupajte. Posebno pse i mačke koji vrijeme provode vani.

– Postavite pročišćivač zraka visokih performansi certificiran za uklanjanje peludi u svoju dnevnu sobu, a posebno u spavaću sobu.

Smanjivanje okidača alergije kod kuće

Pelud se lijepi za vašu odjeću, obuću i kosu – pa čak i za vašeg kućnog ljubimca, ako ga imate. Ostavite cipele pokraj vrata, presvucite se i na brzinu se istuširajte kako biste isprali svu pelud sa sebe.

Ako je vaš ljubimac bio vani, isperite ga ili barem obrišite vlažnim ručnikom.    Trebali biste često usisavati, a možda i čistiti podove i druge površine vlažnom krpom ili krpom od mikrovlakana.

Kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru možete povećati, a usput i smanjiti okidače alergije na pelud korištenjem pročišćivača zraka za pelud kod kuće.

 

Pomažu li pročišćivači zraka kod alergije na pelud?

Pročišćivači zraka uklanjaju pelud i stoga ublažavaju mnoge simptome alergije.  Pročišćivač zraka tvrtke Blueair uklanja većinu alergena iz zraka, poput peludi, iz vašeg unutarnjeg zraka. Točnije, Blueair pročišćivači zraka uklanjaju 99% peludi u prostoriji u 20 minuta.

Filteri za čestice preporučuju se za većinu okidača alergija, ali ako ste zabrinuti zbog plinovitih zagađivača, korištenje filtera s aktivnim ugljenom u vašem pročišćivaču Blueair pomaže u uklanjanju kemikalija i plinova iz zraka.                Važno je uzeti u obzir veličinu prostorije kada kupujete pročišćivač zraka. Budite sigurni da ste odabrali pravi Blueair pročišćivač zraka koji odgovara veličini vaše prostorije kako biste optimizirali rad i smanjili okidače alergije na pelud u vašem domu.

Konačno, kada se već suočavate s kroničnom osjetljivošću na pelud i druge alergene koji se prenose zrakom, podložniji ste obolijevanju od obične prehlade ili gripe. Naši pročišćivači  Blueair pomoći će i u tome. Na primjer, kada je obitelj Blueair testirana od strane ovlaštene CAS Test Technical Services, uklonila je 99,99% H1N1 influence, kao i više od 99,9% Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Aspergillus Niger.*

*Stopa uklanjanja za 60 minuta prema GB18801-2015.

 

Komentiraj

Korištenjem ove stranice prihvaćate odredbe opisane u našoj Politici Privatnosti.